Alergeny

Podle platného nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, se musí každý zákazník či spotřebitel dozvědět, zda se v potravině (v pokrmu) vyskytují nějaké alergeny. Toto nařízení nabývá účinnosti 13. prosince 2014. Od tohoto data je školní jídelna povinna informovat strávníky o výskytu alergenu v konkrétním pokrmu a tuto informaci podat dříve, než je tento pokrm vydán. Alergickou reakci mohou vyvolat všechny potraviny, nicméně zákon stanovuje pouze 14 potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení. 

V naší školní jídelně bude přítomnost alergenů v pokrmech, včetně seznamu všech alergenů, vyznačena přímo na jídelním lístku umístěného v šatně dětí a na webových stránkách školy. Za každým pokrmem bude následovat číslice znázorňující konkrétní alergen. Tento alergen bude přenesen ze surovin použitých při výrobě pokrmu.

Seznam alergenů

  • 1. obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut) a výrobky z nich
  • 2. korýši a výrobky z nich
  • 3. vejce a výrobky z nich
  • 4. ryby a výrobky z nich
  • 5. podzemnice olejná - arašídy a výrobky z nich
  • 6. sójové boby a výrobky z nich
  • 7. mléko a výrobky z něj včetně laktózy
  • 8. skořápkové plody (lískové, vlašské, kešu, pekanové a para ořechy, mandle, pistácie, makadamie) a výrobky z nich
  • 9. celer a výrobky z něj
  • 10. hořčice a výrobky z ní
  • 11. sezamová semena a výrobky z nich
  • 12. oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako SO₂
  • 13. vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
  • 14. měkkýši a výrobky z nich
Vyhledávání